Onze diensten

Geen voorschrift nodig voor HYGIËNISCHE ZORGEN

  • Hulp bij uw verzorging
  • Hulp bij aan- en uitkleden
  • Incontinentiezorg

Wel voorschrift nodig voor VERPLEEGKUNDIGE ZORGEN

  • Wondverzorging
  • Stomazorg
  • Toedienen van medicatie (inspuiting, aanbrengen oogdruppels, plaatsen en/of toezicht infuustherapie, pijnpomp)
  • Enterale voeding via maagsonde
  • Aanbrengen van compressieverbanden en steunkousen
  • Zorgen van het urogenitaal stelsel
  • Intieme zorgen
  • Palliatieve zorgen

Hygiënische zorgen

Hulp bij uw verzorging

Het is voor velen vaak een drempel om hulp te vragen wanneer het niet meer zo goed lukt om zich zelfstandig te verzorgen. Wij komen graag langs met de nodige zorg, respect en discretie om jou te helpen bij uw persoonlijke hygiëne. Dit omvat verschillende zorgen:

  • In en uit bed helpen
  • Hulp bij toiletbezoek
  • Wassen aan de lavabo, in bad of in de douche
  • Verversen van kledij
  • Haar wassen
  • Verzorging van nagels
  • Lichaam verfrissen met body lotion

In overleg met jou kan afgesproken worden hoe vaak wij langskomen, dit naargelang jouw behoefte. Dit kan een of twee maal per week zijn tot dagelijkse hulp voor jouw hygiënische zorgen.

Hulp bij aan-en uitkleden

Wanneer het steeds moeilijker lukt om je zelfstandig aan of uit te kleden, dan komen wij langs om jou te helpen. Dit kan tijdelijke of permanente zorg hulp zijn, naargelang jouw behoefte. Meestal gebeurt dit in combinatie met hygiënische zorgen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hulp nodig hebt: een recente operatie aan de arm,schouder, heup, knie … , pijn na een vakaccident, Parkinson, dementie, spierziekte, evenwichtsstoornissen, artrose …

Incontinentiezorg

Incontinentie kan op elke leeftijd voorkomen, zowel bij mannen als vrouwen, senioren worden vrijwel het meest getroffen. Het is een verschijnsel dat verschillende oorzaken hebben waarbij de meest voorkomende vormen zijn: stress incontinentie, urge- incontinentie, overloopincontinentie, faecale incontinentie
Wij begrijpen dat Incontinentiezorg voor vele mensen erg gevoelig ligt, toch aanzien wij dit niet als een taboe. Het is een standaard verpleegkundige zorg waarbij wij jou graag helpen. Wij kunnen jou vanuit onze dagdagelijkse praktijk advies geven in verband met de verschillende hulpmiddelen die ter beschikking zijn.

Verpleegkundige zorgen

Wondverzorging

Er zijn verschillende types wonden zoals:

  • traumatische wonden ( schaafwonde,  snijwonde, scheurwonde, …)
  • chirurgische wonden ( een operatiewond wordt onder steriele omstandigheden aangebracht)

Afhankelijk van de oorzaak en stadium van de wonde wordt er een ander reiniging en/of afdekmiddel gebruikt. Wij zijn vertrouwd met de laatste technieken op vlak van wondzorg. Dit alles verloopt steeds in overleg met de behandelde geneesheer. Indien de wondheling niet geheel naar wens verloopt wordt er contact opgenomen met de arts om een beter wondbeleid uit te stippelen.

Stomazorg

Er zijn verschillende types stoma: colostoma, iliostoma, urostoma en tracheastoma. Onze taak bestaat erin om op geregelde tijdstippen de toestand van jouw stoma op te volgen. Om de zelfstandigheid zoveel mogelijk te behouden kunnen wij je aanleren hoe jouw stoma te verversen. Bij eventuele problemen gaan wij op zoek naar de beste oplossing. Bijvoorbeeld het zoeken van opvangmateriaal dat het best past bij jouw stoma.

Toedienen van medicatie

1 Klaarzetten van medicatie in verdeeldoos

Hierbij maken wij gebruik van een verdeelsysteem voor medicatie, een box van 7 doosjes die tevens ingedeeld is in ochtend, middag, avond en nacht. Wij vullen deze pillen box op een vast tijdstip in de week zodat de medicatie gemakkelijk en overzichtelijk in te nemen is

2 inspuitingen

Op voorschrift van u arts komen wij langs voor het toedienen van medicatie via verschillende wijzen: subcutane of intramusculair inspuitingen.
Het kan hierbij gaan om insulinetherapie, pijn- of ontstekingsremmer, fertiliteitsbehandeling, …
Indien er een strikt schema dient gevolgd te worden zoals bij insulinetherapie, dan proberen wij dit zo te plannen dat wij op vaste tijdstippen langskomen.
Wanneer er bij u een poortkatheter geplaatst werd, dan komen wij langs om deze te verzorgen, alsook het doorspoelen en afsluiten van chemotherapie kan door ons gebeuren

3 aanbrengen oogdruppels postoperatief

4 plaatsen en/of toezicht van infuustherapie

5 pijnpomp

Enterale voeding via maagsonde

Aanbrengen van compressieverbanden en steunkousen

Compressie is het direct uitoefenen van druk op een ledemaat waardoor oedeem of vochtophoping wordt verminderd en de bloedtoevoer richting het hart wordt verbeterd. Het aanbrengen van een compressiekous ziet er eenvoudig uit, toch is het van groot belang dat dit op een deskundige manier gebeurt.

Zorgen van het urogenitaal stelsel

1 peritionale dialyse
2 blaasspoeling, blaassondage
3 verzorgen en vernieuwen van suprapubische sonde

Palliatieve verzorging

Iedereen komt er vroeg of laat mee in aanraking … Sterven is een natuurlijk gebeuren  maar het zijn emotioneel erg moeilijke momenten  wanneer een geliefde de laatste momenten van het leven doormaakt.
Het is onze bedoeling om de laatste levensfase van de zorgvrager zo comfortabel mogelijk te maken.  Dit met alle respect voor de wensen van de patiënt en zijn familie.
Palliatieve verzorging is gericht op de behandeling van pijn in samenspraak met de behandelende arts en eventueel het palliatief team.  Ook het voorkomen en verlichten van psychische, sociale en spirituele lijden mag niet vergeten worden.
Bovendien kunnen wij jou advies geven in verband met hulpmiddelen of financiële tegenmoetkomingen waardoor dit voor jou een zorg minder is.